Bedre brød med surdeig.

fredag 28. januar 2011

Nystekte surdeigsbrød og hjemmelaget fiskesuppe til middag.

Nystekte surdeigsbrød og hjemmelaget fiskesuppe, høres det ikke godt ut?

Surdeigsbrødene startet jeg i går kveld:
120g levain
2dl kokt lunkent vann
ca 3.5dl hvetemel
Den lille deigen ble rørt godt sammen i en mellomstor bolle. Den ble dekket med plastfilm jeg stakk noen huller i her og der med en kniv. Deigen må få puste. Bollen sto på kjøkkenbenken natten over.
I dag tidlig var deigen dobbelt så stor, og mikseren ble tatt frem.

Gårsdagens deig ble godt blandet i mikserbollen med:
4dl kokt lunkent vann,
5dl hvetemel,
2 dl durumhvete
4 dl siktet rugmel
3 ss agave sirup
3 ts salt
Så ble deigen satt til heving igjen, og deigen ble brettet (som forklart tidligere) noen ganger.

Stekevarme: 275°C 10 min, 250°C 20 min.


I dag glemte jeg å sette litt vann inn i ovnen under steking, så skorpen ble ikke så knasende sprø.
Brødene ble saftige og luftige, nydelig på smak.
Som vanlig er det bare økologiske ingredienser i surdeigsbrødene jeg lager.



Sunt, godt og hjemmelaget.







4 kommentarer:

  1. Hei, Jeg fant bloggen din helt tilfeldig, på jakt etter informasjon om surdeig. Dette er noe jeg har tenkt å prøve meg på, og i den forbindelse lurer jeg på: må du bruke fint mel i starteren? Vil prøve meg på rug først, tenkte jeg, har hørt at det er lettest.
    Blir kjempeglad for svar!!!
    Hilsen Cecilie

    SvarSlett
  2. Hei Cecilie.

    Beklager du får litt sent svar...
    Synes det går like greit med begge deler så lenge en bruker økologisk mel og er nøye med rensligheten.
    Selv foretrekker jeg å bruke
    grundsur laget av fiken, aprikoser og rosiner.
    Den blir matet med hvetemel. Når jeg baker av den, varierer jeg meltypene alt etter lyst.

    Lykke til:)

    SvarSlett
  3. Tilfældigt er jeg landet på din blog om brød med surdej. Jeg bager meget og rigtig gerne brød og boller. Har i årevis bagt rugbrød med surdej og kan slet ikke tænke mig at købe rugbrød.
    Surdej og/eller fordej er spændende at arbejde med og giver forrygende godt brød.
    Glæder mig til at følge din blog :-)

    SvarSlett
  4. Mmm, ser nydelege ut! eg synest også at surdeig er fascinerande:) I fjor vår var eg på bakekurs med Morten Schakenda og då fekk eg med ein liten dæsj av både rugsurt og finare surdeig. Eg bakte nokre gongar, men etter som vekene gjekk vart surdeigen min rett og slett for sur så ho måtte kastast. Eg skal sjølvsagt lage meg ny surdeig, det som er dumt er at resten av familien ikkje deler mi begeistring for smaken på brøda.

    SvarSlett