Bedre brød med surdeig.

torsdag 30. desember 2010

Årets siste bakst.

For 6 dager siden satte jeg levain av rosiner, vann og sukker. Det skulle også vært aprikoser og fiken sammen med rosinene. Aprikosene jeg kjøpte var selvfølgelig tilsatt svovel, så jeg droppet de. Droppet også fiken, de var også tilsatt ett eller annet.
Norgesglasset med rosinblandingen ble satt på en varm plass, og etter par dager startet gjæringsprosessen så smått. Etter hvert ble det svært så lystig i glasset, og det luktet alkohol.
Rosinene ble silt av, og vesken ble tilsatt mel. Så fikk glasset stå og gjære igjen. Etter 1 dag boblet det godt i glasset, og blandingen var klar til å brukes.

Dessverre har jeg ingen oppskrift, det hele gikk på "slump".
Neste gang skal jeg veie ingrediensene.


Brødene til venstre er laget av levain og hvetemel, brødene til høyre er laget av hvetesurdeig.






Så gode og sprø skorper som surdeigbrød får, har jeg aldri fått til med brød hevet på vanlig gjær.
Disse brødene er jeg godt fornøyd med, de er saftige, drysser ikke og ikke minst:
de er gode på smak.


onsdag 29. desember 2010

Bakedag

Endelig skal brødene i ovnen, og i 2. rille setter jeg inn en bakestein på rist. Ovnen forvarmes til 250°C.


Denne steinen kjøpte jeg fra Tilbords. 
Steinen er fin å bruke til pizza også.

2 brød til heving.


Resultatet ble sik:


Helt fornøyd ble jeg ikke med baksten, brødene ble litt for kompakte.
Neste gang jeg skal jeg jukse litt og bruke noen få gram gjær.
Så knasende god og sprø skorpe som disse brødene fikk, har jeg aldri smakt før!




tirsdag 28. desember 2010

2. og 3. trinn.


Fremgangsmåte og oppskrifter finner du i denne flotte bloggen: Pain de Martin


Her har jeg blandet 100g hvete surgrunn med 100g lunkent vann og 200g hvetemel. I oppskriften til Martin står det 150g hvetemel og 50g rugmel. Økologisk rugmel har jeg ikke nå, så det får bli med hvetemel.
Dette fikk stå natten over.




Så er deigen satt med surdeigen fra kvelden før, 600g lunkent vann, 750 g hvetemel og 20 g salt.


Surdeig til heving.


Under den første timen deigen står til heving, bretter jeg inn fra kantene slik tegningen viser. Dette gjorde jeg 4 ganger. Bakebollen har jeg smurt med litt olje.
Så skal deigen heves til dobbelt størrelse.





1. trinn.

Aller først, her er bloggen til Pain de Martin hvor jeg har funnet oppskrifter og fremgangsmåte for å bake brød med surdeig. 
Stor takk til bloggens forfatter som så villig deler sine kunnskaper!

For å lage brød med surdeig må det først lages grunnsur. God hygiene er svært viktig, så hender og all redskap ble godt vasket.
På kvelden ble grunnsuren laget av økologisk hvetemel, jeg rørte godt sammen 100 g hvetemel og 100 g lunkent kokt vann. Den lille røren ble puttet i et lite glass med lokk. Lokket ble ikke skrudd igjen, la det bare løst oppå.
Glasset fikk stå i 24° C.
Før jeg reiste på jobb ristet jeg forsiktig glasset og da jeg kom hjem så det slik ut :


Dette ser da bra livlig ut!

Så ble råsuren matet. Det ble gjort på denne måten: Den del av innholdet i glasset ble kastet, jeg beholdt omtrent  halvparten og rørte godt inn 100 g vann og 100 g hvetemel. Det begynte å boble igjen og det luktet friskt og syrlig. 
1. trinn på veien til brødbaking med surdeig gikk bra.


mandag 27. desember 2010

Hvorfor bake brød med surdeig?

Hvorfor bake brød med surdeig?
Vel, jeg er så trøtt av fabrikkbrød...og når jeg leser baksiden av brødposen, blir jeg litt bekymret.
Vegetabilsk olje, står det på de fleste posene, og her blir jeg ekstra skeptisk. Ikke alle oljer som er vegetabilske er så sunne som en kan tro. Når produsenten ikke opplyser hva slags oljer de bruker i sine produkter, men skjuler det i samlebegrepet vegetabilsk olje, er det som regel palmeolje som brukes.
Her er link om hva forbrukerportalen.no sier om palmeolje. Her er enda en link: ndla.no
Jo, jeg baker vanlige brød med gjær, men synes ikke jeg får det så godt til. Vi er jo så vant til dette lette og luftige brødet tilsatt ekstra gluten...
Jeg er så vist ingen helsefanatiker, men brød spiser vi mye av, til frokost, formiddagsmat/nistepakke, kvelds og mange bruker litt brød ved middagsbordet også. Det blir ganske mye palmeolje i løpet av året.

Siden jeg nettopp er begynt å bake brød med surdeig, og lite kan ennå, bruker jeg denne bloggen som en notatbok for meg selv, og kanskje er det flere der ute som også har lyst å prøve...
Jeg vil bli svært takknemlig for kommentar og gode råd under vegs.